Afgelopen week was ik bezig met een onderwerp waar ik over wilde schrijven, alleen op de één of andere wijze wist ik nog niet in welk vat ik het wilde stoppen. Nu ben ik altijd vrij vroeg wakker, doe dan mijn wandeling met mijn hond en niet alleen is het heerlijk maar ook is het een moment waarin al mijn gedachten die ik heb vanzelf geordend worden en zo was dat ook vanochtend.

Mijn onderwerp viel als allerlei kleine puzzelstukjes in elkaar en ineens wist ik waarom ik steeds met dit onderwerp in mijn hoofd liep.

De gehele week ging namelijk door mijn hoofd de Pavlov methode! Voor degenen die niet weten wat dit precies is zal ik dit kort toelichten. De Rus Pavlov constateerde dat honden begonnen te kwijlen wanneer ze te eten kregen.

Pavlov besloot dit gedrag te gebruiken in een gedragsexperiment. Telkens als hij zijn honden te eten gaf, liet hij kort hiervoor een belletje rinkelen. Onbewust begonnen de dieren het belletje hierdoor te associëren met eten. Op een gegeven moment begonnen de honden te kwijlen bij het geluid van het belletje, zelfs al kregen ze geen eten op dat moment.

Dit was een onbewuste een aangeleerde reactie die uiteindelijk bekend werd als de Pavlovreactie.

Deze Russische fysioloog toonde hiermee voor het eerst wetenschappelijk aan dat reflexen bij mensen en dieren niet altijd aangeboren zijn, maar ook het gevolg kunnen zijn van aangeleerd gedrag.

 

Aangeleerd gedrag, of te wel conditionering is iets dat mij persoonlijk heel erg opvalt bij ondernemers, zeker wanneer ze net starten. Een aantal basis stappen worden gezet maar wat je dan ziet is dat er verder niet veel gebeurd. Nu kun je zeggen dat het lui gedrag is, maar ik zie dit heel anders.

Want, hebben wij dit geleerd vanaf jongs af aan, het ondernemen?

Niet echt! Wat wij hebben geleerd is hoe je orders opvolgt. Vanaf dag één leren wij wat te doen wanneer iemand ons dat vertelt en dat loopt gewoon ons hele leven door. Op school werd verteld hoe en wanneer wij iets moesten doen, en wanneer wij de orders goed opvolgden werden wij daar dan voor beloond.

Later, op het moment dat je van school af ging en een baan zochten leerden wij precies dat te doen wat onze werkgever van ons verlangde en ook daar werden we voor beloond, ons eigen bakje voer zogezegd.

 

Dit gedrag zie je terug komen bij ondernemers, ze wachten af. Wanneer er iemand zou zijn die je aangeeft wat je vervolgens moet gaan doen, dan zie je de ondernemer ook in actie komen maar zolang er niemand is die dat doet zie je de ondernemer voornamelijk afwachten

En afwachten is voor een ondernemer juist funest!

Als ondernemer moet jij je echt gaan realiseren dat er niemand is die jou gaat vertellen wanneer en wat te doen. Er wordt door niemand een belletje gerinkeld waardoor jij in actie kunt gaan komen.

Het afwachten op het rinkelen van dat belletje is een aangeleerd gedrag en dat kun je afleren. Dus begin eerst met het afleren te wachten op wanneer iemand het belletje gaat rinkelen en je zult zien dat je stap voor stap jezelf een hele nieuwe methode hebt aangeleerd.

Jouw methode die ervoor gaat zorgen dat jij onbewust een nieuw gedrag hebt aangeleerd en dat belletje niet meer nodig hebt om in actie te komen!