Ken je dat verhaal van die olifant in het circus? Het verhaal gaat over een jongetje die dol is op het circus en dan vooral ook dol op de olifanten. Elke keer dat hij het circus bezoekt valt hem op dat de grote olifanten lekker los lopen maar dat één van de kleine olifanten vastgeketend zit met een pin aan de grond, en dus geen kant op kan.

Hij begrijpt maar niet waarom dit is en waarom alleen de kleine olifant vastgeketend staat terwijl alle andere grote olifanten wel los lopen.

Aan wie hij deze vraag ook stelt, niemand kan hem hier een goed antwoord op geven en ondanks dat de jaren voorbij gaan, dit is toch wel de vraag die altijd nog zo nu en dan in zijn hoofd voorbij komt.

En toen kwam daar die dag dat er eindelijk iemand was die hem wel een antwoord kon geven.

De reden dat dit zo was, is om te voorkomen dat het kleine olifantje, later wanneer die groot zou zijn, in het wilde weg kon gaan rondrennen en gevaarlijke situaties zou kunnen creëren hierdoor.

Dat kleine olifantje probeerde echt wel uit alle macht los te komen maar doordat hij nog zo klein was ging dat gewoon niet lukken. Uiteindelijk komt er dan een moment dat het olifantje zich overgeeft aan zijn gevangenschap en aan zijn onmacht en deze dus compleet accepteert.

 

Dit nieuwe stukje, dit nieuwe gedrag neemt hij aan als zijn waarheid wat ervoor zorgt dat hij er nooit meer aan heeft gedacht om te proberen los te komen. Dat moment van overgeven aan, dat exacte moment, is het moment dat hij los mag van de ketens die hem al die jaren vasthielden want hij is vanaf dat moment de olifant die netjes doet wat van hem gevraagd wordt en dus ook heel duidelijk zijn plaats kent.

Een olifant die zoveel kracht heeft in zich, die bij wijze van de hele circustent ondersteboven kan halen is vanaf dat moment een mak lief lammetje.

 

Misschien een apart verhaal wanneer je gewend bent van mij dat ik werk met ondernemers maar vraag jezelf eens echt oprecht af hoe het met jou zit? Zit jij net als die olifant ook vastgeketend?

Veel van de ondernemers die ik help zitten dat namelijk wel, en wanneer je dit zo aangeeft komt er vrij snel weerstand opzetten, want niemand ziet zichzelf als vastgeketend zoals dit olifantje maar denk er eens goed over na en vraag jezelf dan af, is dat ook zo?

 

Vaak zitten we vast in allerlei angsten en onzekerheden, veelal overtuigingen die wij, net als dit olifantje, vanaf kleins af aan hebben meegekregen.

De overtuigingen zijn als het ware onze ketens en hiermee wil ik je eigenlijk duidelijk maken dat het echt nog steeds anders kan.

Je kunt wel degelijk vanuit een hele andere perceptie alles gaan ervaren en je kunt dus echt wel uit die conditionering stappen die eraan bijdraagt dat jij maar op je plek blijft.

Want ook al werd het olifantje uiteindelijk los gemaakt van zijn ketens hij heeft nooit het gevoel kunnen ervaren wat vrijheid is. En is dat nu niet precies wat jij wilt als ondernemer?

Pak je vrijheid, maak je los van die ketens die je al zo lang voelt en ga ervoor. Probeer de nieuwe dingen uit in je onderneming, ga dat stapje extra maken door eens die advertentie te verspreiden en jezelf nog meer zichtbaar te maken.

De belemmeringen die je nu ervaart zijn er juist om je te helpen. Zie het alsof dit de tekens zijn die ervoor zorgen dat jij je steeds meer bewust gaat worden van wat er wel allemaal mogelijk is!